Развојот на децата со оштетен вид

За секој родител дете - и најважно. Тоа е закон на природата, кога еден човек го штити потомство од каква било опасност. Сепак, неколку огради, многу важна време да им помогне на вашето дете ако имало промени во здравствената состојба.

За жал, тоа не е невообичаено проблеми со видот. Тоа може да биде на различни болести: од пренатална, стекнати во процесот на ставање крај на животот. И многу родители треба да се разгледа на карактеристиките на децата со оштетен вид да се разбере како да се делува во дадена ситуација, како да им помогне на вашето дете да се прилагоди на животот со одредени услови.

Deti-s-narusheniem-zreniya_2

Можете исто така треба да се обрне внимание на развојот на визуелната перцепција кај децата со визуелно оштетување. Бебе треба да знаете како да научат да го признае објекти, природни феномени и други важни аспекти на животот. Како да го направи тоа, ајде да размислиме, да се разгледа опциите и закономерности.

За оваа патологија конвенционално се подели во три фази. Првиот е - лесно, вториот - во просек, а третиот - тешко. И да се обиде да точно и што е најважно, коректен и внимателен поглед на ова прашање.

првиот

Тие вклучуваат оштетување на белите дробови која се прилагодува како што детето расте. Обично, со навремено започнување на терапијата, на пример, од 3 години, детето може да се ослободи од проблемот и до 7 години целосно да ја видите. Но, овој период е најважен во перцепцијата на светот. Детето го разбира едноставната вистина е учење за да реагираат на различни нешта. Секој знае дека за 3 годишна возраст почнува "pochemuchek" кога детето почнува да се поставуваат прашања за се. Со вистински интерес во слушање на сите што го опкружува.

Deti-s-narusheniem-zreniya_3

На дете кое има слаб вид, повеќе ранливи. Ова се должи, пред се, на само-перцепција на детето, и второ, со општеството во кое тој се наоѓа. Затоа, родителите се многу важни за да се подготви детето за општеството. Научете како да го гледаат другите со одредени квалитети. Тоа е важно да се покаже на вашето дете својата функција од негативен аспект. Децата се многу тенки чувствуваат нашите емоции. Затоа, ако не комуницира со детето како што се бара од страна на неговата возраст, тој брзо го чувствува тоа. И ситуацијата може дополнително да се развива во две насоки. Првиот - реализација на детето дека тој не му се допадна сè, толку лошо. И ова ќе доведе до затворање во себе. Вториот - да се покаже агресија, тоа е, ако темперамент на бебето холеричен, тоа ќе почне да се повредат нивните врсници во секој поглед освојување на неговата "место под сонцето", но нормално, тој нема да се разгледуваат. За жал, најверојатно нема да го забележи тоа време дека злоупотребува 2-3 годишниот дете, тој одеднаш почнува да плаче горко. Во повеќето случаи тоа не е затоа што сфатил делото, туку затоа што на инсталација, "Јас сум лошо." И тоа е на родителите е резултат главно од оценувајќи го бебето.Deti-s-narusheniem-zreniya_5

Со деца кои имаат одредени заболувања, во секој случај не може да се земе методи на образование врз основа на критиките и сквернавењето на личноста. Исто така е важно за другите деца, но во оваа ситуација, особено.

вториот

Просечна тежина - тоа е повеќе сериозни болести и симптоми. Еве, родителите треба да биде најмногу лојален и вистински пријател. Дете мора да бидете сигурни на нивната безбедност, само перцепција на светот ќе биде повеќе од доволно. Во однос на детските градинки, многу внимателно пријде на ова прашање. Во една типична градина товарот се пресметува на просечниот на детето, која, патем, не е далеку од тоа. Затоа, во истата возрасна група имаат деца со брзиот развој, а од друга страна, оние кои се малку одложено извршување на задачи. Но, дете со сериозно оштетување на видот може дополнително да се задржи, често глетка не влијае на менталното трошки способности. И тоа може да се задржи само поради мешање на физиолошки ниво. Ако не ја забележат дете е исто така многу тешко да се прилагодат во иднина. Се разбира, тоа ќе биде добро за обука во специјализирана градина за детето, но тоа беше во иста група. Во секој случај тоа е невозможно да се обединат деца со заболувања на централниот нервен систем, како и проблеми со видот, со деца, кои имаат само проблем со видот. Тоа ќе им наштети на сите. Затоа, посебно внимание треба да биде изборот на градинка и, доколку е потребно, на училиште. Иако по 1 класа сите ќе зависи од детето. И ако тој го гледа светот е нормално, е веќе способен за целосна обука, понатамошното институција не дава никаква смисла.

Deti-s-narusheniem-zreniya_4

трети

За да вклучуваат тешка патологија со комплетен недостаток на визија или многу ниски перформанси. Во овој случај, да бидат сигурни дека да се остане во институција каде развојот на бебето ќе се одржи во зависност од возраста, и покрај визијата. Присуството на стручна литература, играчки. Еве, клучна улога ќе се одигра од страна на родителите. Тие треба да се комуницира со детето. Објасни му на секој детал и да се одговори на сите прашања. Важно е дека перцепцијата на светот беше позитивен аспект, како и правилна визуелизација на внатрешноста.

Deti-s-narusheniem-zreniya_1

Како заклучок може да се извлече важен заклучок: во секое болести, патологии е ставот на возрасните, кои ја формира следните однесување и изглед на детето.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Предмет и структурата на дете психологијаПредмет и структурата на дете психологија
Одложен развојот на говорот кај децата - третман, корекцијаОдложен развојот на говорот кај децата - третман, корекција
Задоцнет развој на говорот кај децата: симптомите и причинитеЗадоцнет развој на говорот кај децата: симптомите и причините
Вештини дете во 1 месец од живототВештини дете во 1 месец од животот
Како да се направи децата да научат?Како да се направи децата да научат?
Детето не зборува, тоа е во ред?Детето не зборува, тоа е во ред?
Развитокот на децата на рана возрастРазвитокот на децата на рана возраст
Одложен развојот на говорот кај децатаОдложен развојот на говорот кај децата
Причини и симптоми на вашето дете агресијаПричини и симптоми на вашето дете агресија
За користење на моделирање за телото на дететоЗа користење на моделирање за телото на детето
» » » Развојот на децата со оштетен вид

© 2011—2021 ma.ungurury.ru