Дали постои поврзаност помеѓу циста и OC (орални контрацептиви)?

Во денешното општество доста успешно постои перцепција дека образованието добиле или откажување во ред, тоа е, орални контрацептиви може да влијае на формирање на цисти на карличните органи. Ако комуникацијата е всушност помеѓу циста и орални контрацептиви?

Повеќето цисти на јајниците се функционални или задржување на цисти, кои се формираат од јајниците структури, имено corpus luteum и доминантната фоликуло. Таквите цисти може да прерасне во спротивна насока.

corpus luteum циста и фоликуларна циста - најчестиот.

corpus luteum циста може да биде формирана во местото на фоликул, што пукна, со други зборови, по овулацијата. Во некои случаи, циста содржи крв. Обично циста е формирана како резултат на присуството на инфламаторни заболувања на јајниците, се случуваат во хронична форма.

Фоликуларна циста на јајниците доста честа појава. Формирана од страна на цистична фоликуло без овулација се случи се должи на хормонални инсуфициенција. Фоликуларна циста не изразува симптоми, така што може да се открие во текот на испитувањето со ултразвук.

Endometrioid циста е ретка. Ако таа endometrioidnopodobnaya ткиво се протега надвор од ендометриумот, во едноставни зборови, поради зголемувањето на бројот на ендометриумот.

Цисти, и C (орални контрацептиви)

Ајде да погледнеме во ефектите на орални контрацептиви за процесите кои се основа за формирање на цисти на карличните органи.Ефекти на орални контрацептиви се намалува во дебелината на ѕидот на ендометриумот. На ендометриумот е внатрешниот слој на матката. Овој факт е пречка за формирање на цисти на ендометриумот.

кога ќе примите орални контрацептиви фоликул не се зрели, не се случи овулацијата. Се врши превентивни образование фоликуларни цисти и corpus luteum циста, која е од најчестите видови цистични формации. Сето ова се должи на фактот дека на јајниците се на одмор.

Орални контрацептиви зголемува мукозна ендоцервикален вискозност, и овој момент делува спречување на инфламаторни болести на репродуктивниот систем кој е често причина за формирање на цисти.

циста третман на орални контрацептиви

Орални контрацептиви често се пропишани од страна на лекар да се запре растот и отстранување на цисти, бидејќи многу цисти започне нивниот развој поради хиперактивност на репродуктивниот систем. Орални контрацептиви придонесе за инхибиција на биолошките процеси, што може да доведе до циста.

Хормонални пореметувања во телото на жената може да предизвика развој на функционални цисти, укинување на орални контрацептиви постепено води кон обновување на хормоналната рамнотежа, но во овој случај постои ризик од повторување.

Се верува дека укинувањето на OC и формирање на цисти одат рака под рака. Всушност, случаи на развој на орални контрацептиви на цисти е предмет на само мал дел од жените кои се склони кон овој феномен. Овие жени mozheno вклучуваат оние кои страдаат од пелвична инфламаторна болест, зголемување на нивото на естроген во телото.

Откажи ред придонесува за нагло зголемување на нивото на хормони на хипофизата, тоа е фактор позиција на забрзување на растот на фоликулите на косата без овулација, со формирањето на фоликуларни цисти кај жени кои се подложни на ова. Жени кои не се склони кон формирање на цисти случаи ред треба да се очекува овулацијата.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Симптомите на оваријални цистиСимптомите на оваријални цисти
Како да се третираат оваријални цисти?Како да се третираат оваријални цисти?
9 Типови на цисти на јајниците9 Типови на цисти на јајниците
Како да се третираат циста на јајниците правоКако да се третираат циста на јајниците право
Јајниците цистаЈајниците циста
Може ли да се забремени со цисти на јајниците?Може ли да се забремени со цисти на јајниците?
Отколку да се третираат оваријални цистиОтколку да се третираат оваријални цисти
Цисти на коленото Бејкер бара третман од страна на лекарЦисти на коленото Бејкер бара третман од страна на лекар
Како да се третираат оваријални цисти?Како да се третираат оваријални цисти?
Третман и солза предизвикува corpus luteum циста наТретман и солза предизвикува corpus luteum циста на
» » Дали постои поврзаност помеѓу циста и OC (орални контрацептиви)?

© 2011—2021 ma.ungurury.ru