Endometrioid оваријална циста и бременоста

содржина:

Многу жени се уште се во рана фаза на бременост се соочуваат со проблемот на формирање на ендометриумот цисти во јајниците. Зошто во јајниците се случи endometrioid циста?

Endometrioid оваријална циста - еден вид на ендометриоза која се развива во женски генитални органи, како резултат на хормоналната нерамнотежа. Болеста се јавува кога јајниците е формиран во празнина, што е наредени со ткаенина како ендометриумот.

Ендометриумот - е ткиво на матката, кои вообичаено се отфрли време на менструацијата и излегува во форма на менструален циклус. Многу често со почетокот на бременоста и за престанок на менструацијата ендометриумот влегува во јајниците празнина и го исполнува. Па таму е endometrioid циста.

Дали endometrioid циста за бремени жени е опасно?

Обично, формирање на цисти во јајниците е асимптоматска, а не закана за животот, бидејќи тоа е исклучително редок дегенерација во малигнен тумор, и обично се јавува кај жените во подоцнежниот живот. Затоа, endometrioid оваријална циста и бременоста - тоа е компатибилен концепти. Малку endometrioid циста откриени во јајниците на една бремена жена не може да влијае на нејзината бременост.Друга работа е, ако е придружен со циста открија како - или гинеколошки болести и продолжува да расте во големина, компресирање на јајниците ткиво и попречување на неговото функционирање. Во овој случај, тоа е опасно не само за бремени жени, но исто така и за нејзиниот фетус.

Како да се третираат на ендометриумот цисти во текот на бременоста?

Endometrioid оваријална циста и бременоста обично нема начин влијаат едни на други. Сепак, дури и на најмалите endometrioid циста откриени во една бремена жена треба внимание. Во овој случај, можната употреба на комплексни хербални лекови, како и витамини.

Оперативната интервенција обично се врши со лапароскопија, тоа има свои карактеристики и е доделена на една бремена жена во случај:

  • открија циста е голем и расте брзо;
  • можно извртување циста нозе.

Таквите хирургија е можно во секој триместар од бременоста. Иако лапароскопија се смета за релативно нежна и безбеден метод, но тоа има одреден ризик за детето. Така, можеме да заклучиме дека циста на endometrioid обично не претставува закана за една бремена жена и нејзиниот фетус, но тоа бара постојан надзор на лекар-гинеколог и навремено лекување.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Симптомите на оваријални цистиСимптомите на оваријални цисти
Како да се третираат циста на јајниците правоКако да се третираат циста на јајниците право
Јајниците цистаЈајниците циста
Може ли да се забремени со цисти на јајниците?Може ли да се забремени со цисти на јајниците?
Отколку да се третираат оваријални цистиОтколку да се третираат оваријални цисти
Endometrioid оваријална цистаEndometrioid оваријална циста
Како да се третираат оваријални цисти?Како да се третираат оваријални цисти?
Последиците од пукната оваријални цистиПоследиците од пукната оваријални цисти
Причини и симптоми на јајниците циста прекинПричини и симптоми на јајниците циста прекин
Симптоми на јајниците циста прекинСимптоми на јајниците циста прекин
» » Endometrioid оваријална циста и бременоста

© 2011—2021 ma.ungurury.ru