Едноставен бубрежни цисти

Обично, една цисти се јавуваат кај пациенти без претходна бубрежна инсуфициенција и не ги исполнуваат дијагностичките критериуми за полицистични бубрезите. Инциденцата кај возрасни е 30% и се зголемува со возраста.

Едноставен бубрежни цисти може да се зголеми со возраста. Како по правило, не предизвикуваат никакви симптоми. Ако тие се големи (> 50 мм), може да биде болка во ногата или болки во грбот, чувство на исполнетост и компресија на стомакот, и неспецифични гастроинтестинални симптоми. Можни компликации вклучуваат бруто хематурија и содржината циста инфекција.

дијагноза: главниот метод е Узи КТ и МРИ се користи главно за диференцијална дијагноза. Најважно е да се елиминира ракот.

Третман на едноставен бубрежна циста

третман: асимптоматски едноставни бубрежни цисти бараат само набљудување (ултразвук еднаш годишно). Ако имате симптоми (особено болка или абдоминална болка), или ако циста облоги на соседните органи, третманот се состои од празнење и цисти sclerotization (инјекција од 95% етанол во циста) или хируршко отстранување на циста.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Цисти симптомиЦисти симптоми
Кои се дермоидна циста на јајниците?Кои се дермоидна циста на јајниците?
Симптомите на оваријални цистиСимптомите на оваријални цисти
Како да се третираат оваријални цисти?Како да се третираат оваријални цисти?
Не брзаат да се огласува со аларм: грутка во вагината треба да се третира!Не брзаат да се огласува со аларм: грутка во вагината треба да се третира!
Јајниците цистаЈајниците циста
Retrotserebellyarnaya цистаRetrotserebellyarnaya циста
Отколку да се третираат оваријални цистиОтколку да се третираат оваријални цисти
Цисти на коленото Бејкер бара третман од страна на лекарЦисти на коленото Бејкер бара третман од страна на лекар
Промени во бубрежниот паренхимПромени во бубрежниот паренхим
» » » Едноставен бубрежни цисти

© 2011—2021 ma.ungurury.ru