Како да се третираат оваријални цисти?

Оваријална циста - што е тоа? Оваријална циста претставува еден или повеќе шуплини исполнети со течност. Овие празнини се формираат во јајниците.

Типично, оваријални цисти се бенигни во природата. Сепак, големината може да бидат доста големи, што може да предизвика зголемување на стомакот и компресирате околните органи.

Излегува цисти на ногата придонесе за нарушување на циркулацијата на крвта, како и појавата на болки во стомакот. Понекогаш има и повраќање. Овие симптоми бара итен третман, односно отстранување на циста хируршки.

Во ретки случаи, на јајниците циста може да стане малигна природа. Сепак, да се идентификуваат феномен не е толку едноставен. Типично, малигнен тумор има ефект, кога тоа кога лекувањето е неефикасен.

Класификација на цисти на јајниците

јајниците циста

Оваријални цисти може да се подели во неколку вида:

  • фоликуларен
  • хеморагична
  • патолошки
  • дермоидна
  • жолто тело

дијагностикаДијагнозата на "оваријална циста" може да се направи врз основа на медицинска историја, гинеколошки преглед, резултатите од тестот на крвта, ултразвук, doplerography преглед, лапароскопија, КТ скен, магнетна резонанца.

Најчестиот метод за откривање на цисти на јајниците е ултразвучна дијагностика. Ултразвук за да се дијагностицира на јајниците циста малигни тумори на раните фази на развој.

можните компликации

Недостаток на навремено лекување на цисти на јајниците може да предизвика компликации како што се торзија на цистата, циста прекин, крварење во матката шуплина. Сите овие појави, како и интестинална опструкција, се бара итна операција.

Како да се третираат оваријални цисти?

Лечење на цисти на јајниците е операција. Зафатнина на работа зависи од степенот на болеста. На пример, ако компликации дијагностицирани со смрт ткиво, лекарите вршат аблација додатоци. Во случаи на недостиг на некроза, третман на цисти на јајниците е detorzii, јајниците шијат на ѕидот на матката. Ако оваријална циста има мали димензии, третманот е цистектомија (целосно отстранување на цисти), Аспирација (екстракција тенка игла цисти).

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Цисти симптомиЦисти симптоми
Кои се дермоидна циста на јајниците?Кои се дермоидна циста на јајниците?
Симптомите на оваријални цистиСимптомите на оваријални цисти
Како да се третираат оваријални цисти?Како да се третираат оваријални цисти?
Како да се третираат оваријални цистиКако да се третираат оваријални цисти
Јајниците цистаЈајниците циста
Отколку да се третираат оваријални цистиОтколку да се третираат оваријални цисти
Последиците од пукната оваријални цистиПоследиците од пукната оваријални цисти
Причини и симптоми на јајниците циста прекинПричини и симптоми на јајниците циста прекин
Симптоми на јајниците циста прекинСимптоми на јајниците циста прекин
» » » Како да се третираат оваријални цисти?

© 2011—2021 ma.ungurury.ru