Последиците од пукната оваријални цисти

Оваријална циста е абнормална формирање на содржината, која се наоѓа на јајниците или во својата празнина. Типично, формирање на цисти на јајниците и развој се случува без очигледни симптоми и се најде во текот на инспекцискиот надзор.

Руптура на оваријална циста - најтешка компликација во која формирање на цистичната течност паѓа во стомачната празнина. Ова може да предизвика развој на перитонитис.

Воспаление на стомачната празнина се заканува на здравјето на жените, па кога осомничен циста прекин на јајниците е да се покаже на гинеколог за да се потврди или побие страшна дијагноза, како и за лекување.

Причините за оваријални цисти

 • чистење на ѕидовите на фоликуло по воспаление
 • хормонални инсуфициенција
 • неуспехот на коагулацијата
 • Зголемена физичка активност
 • Активен сексуален однос

Последиците од пукната оваријални цисти

Во прекин на цисти на јајниците кај жените е јасно покажува знаци на анемија, која е предизвикана од загуба на крв. Недостаток на навремено лекување на оваријална циста прекин може да резултира со смрт на пациентот.По операцијата, тука е ризикот од формирање на атхезии во карлицата, што може да предизвика женски неплодност или ектопична бременост.

Во некои случаи, оваријални цисти прекин придонесува за развој на воспалителниот процес во абдоминалната празнина, тоа е гноен перитонитис. Оваа појава бара хируршка интервенција.

На руптура на цисти на јајниците Во потешки случаи може да бараат отстранување на не само на циста, но на јајниците, а тоа повлекува проблеми со оплодување или неплодност.

Како да се препознае прекин на оваријална циста?

 • Nesbivaemaya треска
 • Долна абдоминална болка
 • слабост
 • крварење
 • вагинален исцедок
 • Знаци на интоксикација - гадење, повраќање
 • несвестица
 • бледило
 • повреда стол
 • надуеност
 • Намалена на срцето
 • Намален крвен притисок

Не е чудо што жените треба да одат на гинеколог два пати месечно, бидејќи Симптомите на оваријални цисти не може да бидат прикажани, па рутинска проверка, овозможувајќи за дијагностицирање на болеста, е спречување на јајниците циста прекин. Ако за време на рутински преглед гинекологот детектира цистична образованието и препорачува тоа да се отстрани без одложување оваа едноставна работа на неодредено време, добро, модерната медицина е богата со хируршки техники кои обезбедуваат едноставно и ефикасно отстранување на јајниците циста.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Цисти симптомиЦисти симптоми
Кои се дермоидна циста на јајниците?Кои се дермоидна циста на јајниците?
Симптомите на оваријални цистиСимптомите на оваријални цисти
Како да се третираат оваријални цисти?Како да се третираат оваријални цисти?
Како да се третираат оваријални цистиКако да се третираат оваријални цисти
Јајниците цистаЈајниците циста
Отколку да се третираат оваријални цистиОтколку да се третираат оваријални цисти
Како да се третираат оваријални цисти?Како да се третираат оваријални цисти?
Причини и симптоми на јајниците циста прекинПричини и симптоми на јајниците циста прекин
Симптоми на јајниците циста прекинСимптоми на јајниците циста прекин
» » » Последиците од пукната оваријални цисти

© 2011—2021 ma.ungurury.ru