А лоша миризба од усната празнина

А лоша миризба од усната празнина Се вели дека лошата миризба од устата е еден од најчестите проблеми во светот. Лош здив може да биде многу непријатно со луѓе, намалување на нивната самодоверба. Меѓу лекарите на овој проблем е нашироко познат како лош здив.

Без разлика дали сте загрижени за лош здив? Интересно е да се напомене дека лошиот здив на другите луѓе не е тешко, а во тоа е речиси невозможно да се открие. Едно списание вели дека ние се стремиме да се користи за свои лош здив и дека луѓето со исклучително лош здив може да не се свесни за проблемот. Следи дека повеќето од нас знаат за лоша миризба од устата само кога некој друг ќе плати нашето внимание на него. Што ги вознемирувам луѓето!

Фактот дека ова е многу заеднички проблем, не ни утеши. Генерално се смета за лоша миризба нешто непријатно и пожелно. Во некои случаи, тоа дури и може да доведе до сериозни ментални повреди. Д-р Розенберг, шеф на лабораторијата на орален микробиологија, објаснува: "Лош здив може да доведе до осаменост, па дури и развод."

Она што е познато за лош здив?

Лекарите долго време сфатив дека лош здив е потенцијален индикатор на лоша здравствена состојба. За оваа причина, од дамнешни лекарите изучува мириси од човечка уста.

Пред околу 200 години, познатиот француски Хоби Antuan Лоран Lavuaze-измисли дишење тестер за испитување на компонентите на издишаниот воздух човек. По некое време, научниците развиле подобрена модели од овој уред. А Израил лаборатории, Канада, Јапонија и Холандија се користи инструменти за мерење на интензитетот на мирисот од устата. Нов Зеланд научници развиле подесување за одгледување плоча, исто така, се нарекува и вештачки вилици. Тие вештачки се создаде типичен устата среден човеков со плунка, денталниот плак, бактерии, па дури и лош мирис.

Благодарение на модерната технологија, научниците го научиле многу за мирис од устата. На пример, истражувачите во моментов знаат речиси 400 испарливи органски соединенија формирање нормално мирис. Сепак, не сите од овие врски се создаде непријатна миризба. Главните виновници за лошите мириси се водород сулфид, и methanethiol. Тоа е преку овие гасови устата носи и на изигравам.

На човечка уста е дом на повеќе од 300 видови на бактерии. Темнината, топлината и влажноста во устата - царство за бактерии, совршена средина за нивниот просперитет. Но, вината за лошиот здив е само четири видови на бактерии. Тие живеат во вашата уста, но најверојатно не ги знам по име. Нивните имиња: Veillonella alcalescens, Fusobacterium nucleatum, Bacteroides melaninogenicus и Klebsiella pneumoniae. Тие се хранат со храна остатоци, мртвите клетки и други супстанции во устата. За возврат, овие бактерии произведуваат гасови со одвратен мирис. Сличен процес се случува кога rots ѓубре. Во стоматолошка списание пишува: "Во повеќето случаи, халитоза се појавува во устата, како резултат на микробиолошки распаѓање." Ако не се запре овој процес, тоа може да предизвика расипување на забите и заболување на непцата. "

Овој процес е забрзано распаѓање во устата за време на спиењето. Зошто? Во текот на денот, устата постојано се исплакнат плунка кои се богати со кислород и малку кисела, така што бактериите се измие. А сепак, постојан проток на плунка се намалува во текот на спиењето речиси 50 пати. Како што е напишано во едно списание, сува уста стои езерцето 1600 милијарди бактерии, создавање на познати утрински здив и кисело.

На намалување на лачењето на плунка може да предизвика стрес, дури и кога не ви се спие. Во интервју или друг важен настан за лице, особено ако тој е загрижен за време на говорот може да се исуши устата, што како последица може да предизвика лош здив. Сува уста, исто така, може да биде симптом на разни болести.

Но, лош здив, не секогаш е резултат на бактериската активност. Всушност, лош мирис често укажува на разни болести.

Кои се причините за лош здив?

Списокот на различни состојби на организмот, болести и навики кои предизвикуваат мирис:

· Бронхитис,

· Хроничен гастритис,

· Дијабетес,· Сува уста,

· Воспаление на непцата,

· Ренална инсуфициенција,

· Заболување на црниот дроб,

· Менструација,

· Воспаление на устата,

· Овулација,

· Неквалитетна орална хигиена,

· Синузитис,

· Пушење,

· Одредени форми на рак,

· Одредени лекови,

· Оштетување на забите,

· ТБ.

За оваа причина, ако имате некој чуден лош здив, тоа ќе биде подобро да се консултираат со лекар.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Причини за лош здив: до кој доктор за решавање?Причини за лош здив: до кој доктор за решавање?
ХалитозаХалитоза
Што храна предизвикуваат лош мирис на телотоШто храна предизвикуваат лош мирис на телото
Непријатна миризба од устата не е пречка не е проблем!Непријатна миризба од устата не е пречка не е проблем!
Болести предизвикуваат лош здивБолести предизвикуваат лош здив
Причини и третман на халитоза кај луѓетоПричини и третман на халитоза кај луѓето
Како да се ослободите од лош здивКако да се ослободите од лош здив
Причини и третман на халитозаПричини и третман на халитоза
Како да се ослободите од лошиот здив народни лековиКако да се ослободите од лошиот здив народни лекови
Реата од устатаРеата од устата
» » » А лоша миризба од усната празнина

© 2011—2021 ma.ungurury.ru