Кои се дермоидна циста на јајниците?

Дермоидна на јајниците циста или тератома - бениген тумор на јајниците. Честа кај жените со цисти на јајниците. Тератом има овална или тркалезна форма, мазна. Тоа може да достигне до 15 сантиметри во дијаметар. На внатрешната празнина на бенигни цисти обложени mnogosharovym епител и исполнет со желе-како содржина фрагменти потни жлезди, коса, коските, итн ..

Етиологијата на болеста

Дермоидна циста на јајниците откриен во сите возрасни категории, може да stalknutsya со нив:

  1. деца
  2. тинејџери,
  3. Возрасните.

Причината за тератом не се прецизно дефинирани. Се верува дека во појавата на цисти ја игра улогата на хормоналните промени. Тератоми развиваат постепено решавање на одредување на левата или десната страна (најчесто на десно). Во ретки случаи, дермоидна циста може да се развие во малигнен тумор.

Видете исто така на тема:

Кои се дермоидна циста на јајниците? слика

клиничката состојба

Во првата фаза тератом не може да биде прикажано, тоа е можно да се најде случајно ултразвук. Во зависност од големината на циста и клинички симптоми се манифестираат. Колку е поголем големина, поголема чувство на исполнетост во абдоменот, се појавува болка. Во некои случаи, може да го зголеми стомакот.

А голема циста може да се стави притисок на долниот лежи органи - меур, цревата. Како резултат на тоа, станува почесто мокрење, запек, или обратно се појави пролив. Иако, интересно, дермоидна циста не предизвика повреди на менструацијата.

можните компликации

Тератом на јајниците често вклучуваат компликации, во некои случаи:

  1. Температурата на телото може да се зголеми,
  2. постои слабост,
  3. постои болка долниот дел на стомакот.

Дермоидна циста и бременоста

За прв пат на дермоидна циста на јајниците може да се открие кај бремени жени. Ако циста е мала големина, тоа не допира во текот на бременоста. Но, во секој случај, една бремена жена мора да биде под надзор на гинеколог.Во нејасни случаи, дијагнозата дермоидна циста јајниците потврди по дијагноза компјутер или МНР.

Кога ќе ги испита тератом тумор маркер антигени колку што е потребно диференцијација од другите видови на цисти јајниците.

Лечење на дермоидна оваријални цисти

Третман на сам на јајниците циста дермоидна хирургија, со лапароскопија или лапаротомија. на навремено лекување поволна прогноза.

Кога постои ризик unremoved циста пресврт дермоидна цисти нозете и како резултат на гноење или дегенерација во малигнен тумор.

По третманот врши ултразвук и тератом консултации лекар-гинеколог два пати годишно.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Цисти симптомиЦисти симптоми
Симптомите на оваријални цистиСимптомите на оваријални цисти
Како да се третираат оваријални цисти?Како да се третираат оваријални цисти?
9 Типови на цисти на јајниците9 Типови на цисти на јајниците
Како да се третираат циста на јајниците правоКако да се третираат циста на јајниците право
Како да се третираат оваријални цистиКако да се третираат оваријални цисти
Јајниците цистаЈајниците циста
Отколку да се третираат оваријални цистиОтколку да се третираат оваријални цисти
Дермоидна циста - отстранувањеДермоидна циста - отстранување
Дермоидна циста на главатаДермоидна циста на главата
» » Кои се дермоидна циста на јајниците?

© 2011—2021 ma.ungurury.ru